KUNST, CULTUUR EN MYTHOLOGIE

KUNST, CULTUUR, MYTHOLOGIE
OMLIJST DOOR MUZIEK

woensdag 20 maart 2013

Aan de oever


Aeneas and the Sibyl - English School

Door het donker traden wij het onderaardse rijk binnen. Dit was de weg die de schimmen afleggen richting de modderige Acheron waar veerman Charon hen die begraven zijn overbrengt naar hun bestemming. Hen die geen graf hebben weert hij. Die zijn gedoemd honderd jaar lang als vleermuizen rond te dolen op deze onherbergzame oevers alvorens ze toegang krijgen tot de gammele schuit.
Terwijl wij wachtten op de veerboot en zijn grimmige schipper ontwaarden wij Palinurus. Hij smeekte Aeneas hem mee te nemen. Hij was overboord geslagen en had zwemmend toch het strand weten te bereiken. Daar werd hij echter doodgeknuppeld door volk dat hem in de branding aantrof.
Charon neemt echter geen illegalen mee in zijn bootje. Laat het hem een troost zijn, dat zijn gebeente weldra gevonden zal worden en dat men een grafheuvel voor hem zal opwerpen. De locale bevolking zal hem vereren met offers en men zal die plaats zijn naam geven.
Toen de boot aanmeerde en Charon ons zag, begon hij gelijk moeilijk te doen. Ach, ik had ook niet anders van hem verwacht. Hij begon te mopperen dat zijn bootje niet stevig genoeg was om levenden mee te nemen. Herakles was er ook zowat doorheen gezakt en het had hem veel tijd gekost om de gaten te repareren die daardoor ontstaan waren. En hij deed ook moeilijk over het zwaard dat Aeneas in zijn hand had.
Nadat ik hem gerustgesteld had door hem te vertellen dat Aeneas niet naar de onderwereld gekomen was om honden of vrouwen te ontvoeren, maar om zijn vader te spreken, kalmeerde hij een beetje. Iemand die uit liefde deze tocht wil ondernemen, daar heeft hij ontzag voor. Hij heeft wel een grote mond, maar ook een klein hartje dat snel ontroerd is. 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten