KUNST, CULTUUR EN MYTHOLOGIE

KUNST, CULTUUR, MYTHOLOGIE
OMLIJST DOOR MUZIEK

zondag 18 november 2012

DIOMEDES EN ODYSSEUS OP NACHTELIJKE SLUIPTOCHT


Diomedes vertelt:

“Die nacht gingen we, nadat we tot Athena hadden gebeden om ons bij te staan, samen op pad. Als leeuwen slopen we langs de lijken van hen die de afgelopen dag gesneuveld waren.
Opeens zagen we een man uit het kamp van de Trojanen vandaan komen. Was het iemand die de lijken kwam beroven of ook een spion? Snel doken we naar de grond en hielden ons doodstil. Zo zouden we niet opvallen tussen de lijken. We lieten hem voorbijgaan en zouden hem daarna achterna zitten en naar de schepen drijven.
Op een gegeven moment had die man ons in de gaten, maar hij bleef gewoon doorlopen. Echter toen we hem op een speerworp afstand benaderd hadden, begon hij te rennen. Wij erachteraan.
“Stop of ik werp m’n speer”, riep ik en wierp mijn speer rakelings langs hem. Niet raak, want doden praten immers niet meer.
Hij smeekte om zijn leven te sparen en hem uit te leveren tegen een losprijs.
Odysseus ondervroeg hem.
 

< Wees maar gerust, je hoeft helemaal niet aan sterven te denken.
Maar zeg op en vertel me hierover de zuivere waarheid:
waarom kom je alleen uit je kamp naar de schepen en sluip je
zo door de donkere nacht, als de andere mensen al slapen?
Soms om het lijk te beroven van een der gesneuvelde mannen,
óf zond Hektor je uit om nabij de boogvormige schepen
alles te komen verspieden? Of ging je uit eigen beweging? >

Toen vertelde hij dat Hektor hem eropuit had gestuurd en dat hij als beloning de paarden van Achilleus zou krijgen. Behoorlijk overmoedig van hem, de grapjas!
Verder voelden we hem aan de tand over waar de wapens, de paarden en de wachters stonden en waar hun geallieerden gelegerd waren.
Tenslotte vertelde hij ons over de Thracische krijgsvolk dat zojuist aangekomen was. En over het prachtige span paarden dat hun koning Rhesos bezat.
Na dit verteld te hebben, verwachtte hij zeker dat we hem gevangen zouden nemen. Odysseus mag dan gezegd hebben hem niet te doden, ik had dat niet beloofd. Met mijn zwaard sneed ik zijn keel door. Zo, die kan ons nooit meer bespioneren.
Zijn wolfshuid en kap namen we als krijgsbuit. We verstopten die tussen wat struiken. Later op de terugweg zouden we die wel meenemen.
We besloten eerst maar eens een kijkje te gaan nemen bij die Rhesos.”

Geen opmerkingen:

Een reactie posten