KUNST, CULTUUR EN MYTHOLOGIE

KUNST, CULTUUR, MYTHOLOGIE
OMLIJST DOOR MUZIEK

zondag 20 januari 2013

HET PLAN VAN ATHENA


Athena vertelt:

“Telemachos zal spoedig zijn vader ontmoeten. Hij zal hem niet herkennen, immers hij was nog een baby toen Odysseus van huis vertrok om te strijden tegen Troje. Maar heel zijn leven heeft hij hem moeten missen. Het is niet gemakkelijk voor een jongen op te groeien zonder vader. Maar de toestand werd pas erg toen die opdringerige vrijers één voor één opdoken in zijn huis om zijn moeder aan te sporen te hertrouwen. Tegen die situatie was die jongen gewoon nog niet opgewassen. Hij was nog te jong, te onervaren om dat stelletje ongeregeld daarop aan te spreken, laat staan weg te sturen. Hij raakte steeds meer verbitterd door al wat er zich afspeelde.
Toen de vergadering der goden –zonder die ouwe Poseidon, want die zat nog in Aithiopia- had beslist dat Odysseus weer naar huis kon en toen Hermes vertrokken was naar Ogygia, het eiland van Kalypso, besloot ik Telemachos langzaam voor te bereiden op de terugkeer van zijn vader en hem tevens moed in te spreken. Vermomd als ene Mentes, heerser van de Taphiërs, een oude familievriend, ben ik naar hem toe gegaan om hem te vertellen dat zijn vader nu nog vast zat op een eiland, maar weldra een manier zou weten te vinden om weer thuis te komen.
Als Mentes heb ik hem aangespoord naar Nestor in Pylos en naar Menelaos in Sparta te gaan om navraag te doen naar zijn vader of zij wisten waar hij was. Dan zou hij tevens kunnen vernemen welke heldendaden zijn vader had verricht in de oorlog om Troje. Dat was goed voor die jongen, dan kwam hij ook eens ergens anders, kon hij ervaringen opdoen, volwassen worden. En dan was hij tevens even weg van die gespannen thuissituatie.” 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten